Valorile fundamentale FIRST

Valorile fundamentale reprezinta temelia programelor FIRST®. Insusindu-si valorile fundamentale, participantii invata ca beneficiul reciproc si concurenta prieteneasca nu sunt obiective separate, iar intrajutorarea sta la baza lucrului in echipa.

Valorile Fundamentale ale FIRST®:

  • Descoperire: Exploram abilitati si idei noi.
  • Inovatie: Folosim creativitate si perseverenta pentru a rezolva probleme.
  • Impact: Aplicam ceea ce invatam pentru a imbunatati lumea.
  • Incluziune: Ne respectam unii pe altii si ne acceptam diferentele.
  • Lucru in echipa: Suntem mai puternici cand lucram impreuna.
  • Distractie: Ne distram si sarbatorim ce facem impreuna!

Profesionalismul Demn (Gracious Professionalism® ) presupune faptul ca echipele se vor intrece cu inflacarare ca sa realizeze provocarile, dar se vor aprecia si se vor trata cu respect unele pe altele. Adevaratul adversar este problema pe care incerci sa o solutionezi — nu o alta echipa sau persoana. Profesionistii demni ii vor da o mana de ajutor adversarului aflat la nevoie deoarece isi doresc ca toata lumea sa aiba sansa sa concureze. Chiar si atunci cand o echipa castiga competitia, aceasta va evita sa ii trateze pe ceilalti ca pe invinsi.

Competitia cooperanta (Coopertition®) combina conceptele de cooperare si competitie. Coopetitia se bazeaza pe ideea ca echipele pot (si trebuie!) sa coopereze intre ele chiar si atunci cand concureaza unele cu altele. Odată ce ai dobandit o abilitate, o transmiti altcuiva, astfel incat fiecare sa poata sa se descurce mai bine data viitoare. Aceasta da sens competitiei, stimulandu-i pe toti sa exceleze. Uneori asta ar insemna sa imparti cu alta echipa o piesa de rezerva sau un incarcator de baterie astfel incat si ceilalti sa poata participa la concurs. Iti vei da oricum silinta sa castigi, insa nu pe seama altei echipe.