Proiectul de cercetare si Proba de robotica sunt ceea ce vor face elevii.

Valorile Fundamentale tin de felul cum le vor face.

PROGRAM PILOT

In cadrul sezonului 2018-2019, INTO ORBT, Romania participa la testarea unei versiuni actualizate a formularului de evaluare pentru valorile fundamentale. Formularul actualizat se aliniaza cu noile valori fundamentale ale FIRST si include urmatoarele modificari:

 • text reformulat pentru randurile din cele 3 zone de evaluare
 • Inspiratie
  • ”Spirit de echipa” inlocuit cu ”Identitatea echipei”
  • ”Integrarea” inlocuita cu ”Impact”
 • Profesionalism demn
  • ”Respect si includere” combinate intr-un singur rand
  • Un nou rand adaugat pentru ”Corectitudine si Integritate”

In timp ce actualizarea poate schimba ceea ce echipele impartasesc cu juratii, nu ne asteptam ca aceasta sa aiba un impact semnificativ asupra modului in care echipele lucreaza pe parcursul sezonului, ghidate de valorile fundamentale FIRST.

In Romania, toate echipele trebuie sa pregateasca un poster cu valorile fundamentale pentru a-l prezenta in timpul sesiunilor de jurizare. Urmati instructiunile actualizate privind realizarea posterului in cadrul acestui pilot.

Valorile fundamentale FIRST

Valorile fundamentale reprezinta temelia programelor FIRST®. Insusindu-si valorile fundamentale, participantii invata ca beneficiul reciproc si concurenta prieteneasca nu sunt obiective separate, iar intrajutorarea sta la baza lucrului in echipa.

Valorile Fundamentale ale FIRST®:

 • Descoperire: Exploram abilitati si idei noi.
 • Inovatie: Folosim creativitate si perseverenta pentru a rezolva probleme.
 • Impact: Aplicam ceea ce invatam pentru a imbunatatii lumea.
 • Incluziune: Ne respectam unii pe altii si ne acceptam diferentele.
 • Lucru in echipa: Suntem mai puternici cand lucram impreuna.
 • Distractie: Lucram cu bucurie si placere!

Profesionalismul Demn (Gracious Professionalism® ) presupune faptul ca echipele se vor intrece cu inflacarare ca sa realizeze provocarile, dar se vor aprecia si se vor trata cu respect unele pe altele. Adevaratul adversar este problema pe care incerci sa o solutionezi — nu o alta echipa sau persoana. Profesionistii demni ii vor da o mana de ajutor adversarului aflat la nevoie deoarece isi doresc ca toata lumea sa aiba sansa sa concureze. Chiar si atunci cand o echipa castiga competitia, aceasta va evita sa ii trateze pe ceilalti ca pe invinsi.

Competitia cooperanta (Coopertition®) combina conceptele de cooperare si competitie. Coopetitia se bazeaza pe ideea ca echipele pot (si trebuie!) sa coopereze intre ele chiar si atunci cand concureaza unele cu altele. Odată ce ai dobandit o abilitate, o transmiti altcuiva, astfel incat fiecare sa poata sa se descurce mai bine data viitoare. Aceasta da sens competitiei, stimulandu-i pe toti sa exceleze. Uneori asta ar insemna sa imparti cu alta echipa o piesa de rezerva sau un incarcator de baterie astfel incat si ceilalti sa poata participa la concurs. Iti vei da oricum silinta sa castigi, insa nu pe seama altei echipe.

Actualizare

Valorile fundamentale ale FIRST® LEGO® League au fost actualizate pentru sezonul 2018/2019. Retineti ca nu mai exista valori de baza specifice fiecarui program in parte (FIRST LEGO League Junior, FIRST LEGO League, FIRST Tech Challenge si FIRST Robotics Competition). Valorile specifice fiecarui program au fost inlocuite cu valorile fundamentale FIRST® prezentate mai sus.

Posterul despre valorile fundamentale

Pentru a ajuta juratii de la valori fundamentale sa invete mai multe despre echipa voastra si despre povestea ei unica, fiecare echipa trebuie sa creeze o poster dedicat valorilor fundamentale. Subiectele prezentate pe poster sunt, de obicei, cele mai dificile pentru jurati de a fi explorate in timpul sesiunilor de jurizare. Afisul este destinat sa ajute echipa voastra sa ia in calcul in prealabil modul in care isi va prezinta punctele forte. Astfel juratii vor putea lua in considerare toate echipele in mod egal si avand cat mai multe informatii disponibile pentru a oferi un feedback semnificativ. Simtiti-va liberi sa fiti creativi si originali!

Regulile si indicatiile importante sunt enumerate mai jos:

1. Timpul necesar: In timp ce echipa voastra este libera sa stabileasca cat de mult timp sa aloce, va rugam sa stiti ca, in mod realist pentru majoritatea echipelor, ar trebui sa dureze doar cateva ore de la discutia initiala de generare de idei pana la finalizarea posterului. Acest poster NU este destinat sa fie la fel de complex sau o extensie a prezentarii proiectului. Amintiti-va ca juratii sunt mai interesati de povestea echipei decat de elemente grafice.

2. Structura generala: Structura posterului ar trebui sa urmeze modelul de mai jos. Dimensiunea generala a afisului nu trebuie sa fie mai mare decat masuratorile afisate, dar poate fi mai mica, mai ales daca este necesar pentru transport. Posterul poate fi, de asemenea, laminat sau asamblat pe loc.

3. Zone predefinite: In poster exista patru zone ce trebuie sa cuprinda informatii specifice. Acestea sunt zonele CELE MAI IMPORTANTE ale posterului si ar trebui sa fie punctul central al muncii voastre.

 • In zona "Descoperire" a posterului, oferiti exemple din timpul sezonului despre lucrurile pe care echipa voastra le-a descoperit , nefiind orientate care un avantaj competitivi sau castigarea unui premiu. Spuneti juratilor cum ati echilibrat toate cele trei parti ale FIRST LEGO League (Valori fundamentale, Proiectul de cercetare si Proba de robotica), mai ales daca au fost momente cand ati dorit sa va concentrati pe una singura!
 • In zona "Impact", furnizati exemple specifice despre modul in care echipa voastra a aplicat valorile fundamentale si alte lucruri pe care le-ati invatat in cadrul FIRST LEGO League, in situatii din afara FIRST LEGO League. Povestiti juratilor cum aceste noi idei, competente si abilitati au fost folosite pentru a imbunatati echipa si lumea.
 • In zona "Respect si Includere, descrieti modul in care echipa voastra a ascultat si a luat in considerare ideile tuturor si a facut ca fiecare membru al echipei sa se simta parte integranta a echipei. Spuneti juratilor cum ati lucrat impreuna si ati realizat mai mult decat daca lucrati singuri.
 • In zona "Corectitudine si integritate", descrieti modul in care echipa voastra onoreaza spiritul concurentei prietenoase. Includeti pe afisul vostru informatii despre modul in care echipa actioneaza si vorbeste cu corectitudine si integritate. Aratati juratilor modul in care membrii echipei se ajuta reciproc.

4. Sectiunea centrala: Zona din mijlocul posterului poate fi folosita de catre echipa voastra pentru a evidentia orice altceva pe care doriti sa-l comunicati cu juratii in legatura cu celelalte valoril fundamentale. Poate va ganditi sa impartasiti exemple despre identitatea echipei, lucru in echipa sau coopertitie®. Puteti include, de asemenea, exemple despre modul in care echipa voastra se distreaza sau impartaseste cu altii cat de uimitoare stiinta, tehnologia, ingineria si matematica pot fi.

Structura posterului pentru ”Valorile fundamentale” (PILOT).

Resurse program PILOT

 • formular de evaluare pentru "Valorile fundamentale" (romana | engleza)
 • schimbarile aduse formularului de evaluare pentru "Valorile fundamentale" (romana | engleza)
 • jurizare si poster (romana | engleza)

Sfat: Verificati si sectiunea ”Resurse INTO ORBIT”!