Valorile fundamentale reprezinta temelia programului FIRST® LEGO®  League. Insusindu-si valorile fundamentale, participantii invata ca beneficiul reciproc si concurenta prieteneasca nu sunt obiective separate, iar intrajutorarea sta la baza lucrului in echipa.

Valorile Fundamentale ale FIRST® LEGO® League:

  • Suntem o echipa.
  • Noi suntem cei care lucram pentru a gasi solutii, sub indrumarea antrenorilor si mentorilor.
  • Recunoastem ca antrenorii si mentorii nostri nu cunosc toate raspunsurile si invatam impreuna.
  • Cultivam spiritul competitiei prietenesti.
  • Ceea ce descoperim este mai important decat ceea ce castigam.
  • Impartasim experienta si cunostintele cu altii.
  • Dam dovada de Profesionalism Demn (Gracious Professionalism® ) si de Competitie cooperanta (Coopertition®) in tot ceea ce facem.
  • Ne DISTRAM!

Profesionalismul Demn (Gracious Professionalism® ) presupune faptul ca echipele se vor intrece cu inflacarare ca sa realizeze provocarile, dar se vor aprecia si se vor trata cu respect unele pe altele. Adevaratul adversar este problema pe care incerci sa o solutionezi — nu o alta echipa sau persoana. Profesionistii demni ii vor da o mana de ajutor adversarului aflat la nevoie deoarece isi doresc ca toata lumea aiba sansa sa concureze. Chiar atunci cand o echipa castiga competitia, aceasta va evita sa ii trateze pe ceilalti ca pe invinsi.

Competitia cooperanta (Coopertition®) combina conceptele de cooperare si competitie. Coopetitia se bazeaza pe ideea ca echipele pot (si trebuie!) sa coopereze intre ele chiar si atunci cand concureaza unele cu altele. Odată ce a-i dobandit o abilitate, o transmiti altcuiva, astfel incat fiecare sa poata sa se descurce mai bine data viitoare. Aceasta ar da sens competitiei, stimulandu-i pe toti sa exceleze. Uneori asta ar insemna sa imparti cu alta echipa o piesa de rezerva sau un incarcator de baterie astfel incat si altii sa poata participa la concurs. Iti vei da oricum silinta sa castigi, insa nu pe seama altei echipe.

 

 

 Proiectul de cercetare si Proba de robotica sunt ceea ce vor face elevii.

Valorile Fundamentale tin de felul cum le vor face.