Tematica proiectului de cercetare

Pentru sezonul INTO ORBITSM, tema proiectului de cercetare este de a identifica o problema fizica sau sociala cu care se confrunta oamenii in timpul explorarii de lunga durata a spatiului in cadrul sistemului nostru solar si de a propune o solutie.

Definitii

Pentru provocarea INTO ORBITSM, o problema fizica este aceea care afecteaza sanatatea sau siguranta imediata a unui explorator spatial, cum ar fi nevoia de aer, apa, mancare sau exercitiu fizic.

O problema sociala este una care ar putea afecta capacitatea pe termen lung a unui om de a fi productiv in spatiu, cum ar fi izolarea si plictisirea.

Explorarea spatiala pe termen lung inseamna ca petreceti cel putin un an in spatiul cosmic.

Ce trebuie sa faceti la proiectul de cercetare

Pentru realizarea proiectului de cercetare propus in cadrul sezonului INTO ORBIT trebuie sa:

  • Identificati o problema fizica sau sociala cu care se confrunta oamenii in timpul explorarii de lunga durata a spatiului
  • Proiectati o modalitatea de a rezolva problema identificata
  • Comunicati cu alte persoane despre problema si solutia gasita

Trimiterea oamenilor in spatiu este una dintre cele mai dificile provocari cu care se confrunta omenirea. Rachetele sunt complexe si periculoase, iar spatiul este un loc neiertator. Exploratorii spatiului se confrunta cu problemele fizice doar pentru a ramane in viata, iar daca sunt departe de Pamant ani de zile, atunci se pot confrunta si cu probleme sociale.

Identificati o problema

Ganditi-va la toate provocarile pe care trebuie sa le depaseasca oamenii pentru a calatori in sistemul nostru solar pentru perioade lungi de timp. Iata cateva exemple: temperaturi extreme; lipsa de aer, apa si alimente; eliminarea sau reciclarea deseurilor; singuratate si izolare; nevoia de exercitii fizice pentru a ramane sanatosi.

Dupa ce selectati o problema, cautati detalii despre solutiile pe care le folosim deja pentru a incerca sa o remediem. De ce este greu de rezolvat aceasta problema? Va puteti gandi la o solutie noua? Va puteti imagina o modalitate de imbunatatire a unei solutii existente?

Proiectati o solutie

Acum, ganditi-va la posibile solutii pentru problema voastra. Orice solutie este un inceput bun. Scopul este de a proiecta o solutie inovatoare care sa va rezolve problema prin imbunatatire a ceva care exista deja, prin folosire a ceva care exista intr-un mod nou sau inventand ceva complet nou.

Comunicati rezultatele

Ganditi-va cine ar putea folosi solutia voastra. Impartasiti ideea cu cel putin o persoana. Prezentati solutia persoanelor care au un interes pentru spatiu, sanatate umana sau care lucreaza in industria aerospatiala. Poate puteti prezenta solutia voastra unui profesionist sau altcuiva care v-a ajutat sa descoperiti mai multe detalii despre problema voastra. Puteti afla mai multe despre tipurile de persoane din comunitatea voastra care v-ar putea ajuta in cadrul ghidului provocarilor INTO ORBITSM.

Pregatiti prezentarea finala

In cele din urma, pregatiti o prezentare de 5 minute pentru a va impartasi munca cu juratii de la turneu. Prezentarea voastra trebuie sa fie in direct si poate include postere, slideshow-uri, modele, clipuri multimedia, recuzita, costume si multe altele. Fiti creativi, dar asigurati-va ca va prezentati problema, solutia si cum ati impartasit ideea cu alte persoane.

Documente utile

Sfat: Verificati si sectiunea ”Resurse INTO ORBIT”!