Echipa si antrenorul FIRST LEGO League

O echipa este formata din 2 - 10 copii care lucreaza  impreuna la robot și la proiectul de cercetare. Membrii echipei trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 9 si 16 ani. Nici un membru al echipei nu poate sa fie peste varsta maxima inainte de 1 ianuarie a anului cand noul sezon incepe (ex: 1 ianuarie 2019 pentru sezonul CITY SHAPERSM).  Pe durata unui sezon un copil poate fi membru al unei singure echipe FIRST® LEGO® League.

Antrenorul (varsta minima 18 ani) este responsabil de toate aspectele legate de organizarea echipei. El sau ea este responsabil cu inregistrarea echipei si comandarea materialelor necesare pentru FIRST® LEGO® League. Un singur antrenor poate inregistra mai multe echipe, dar ele trebuie sa participe in aceeasi etapa regionala de concurs. De asemenea, antrenorul are grija de echipa inainte si in timpul zilei concursului. Antrenorul nu se ocupa de programarea sau de cercetarea propriu-zisa, ci ajuta echipa sa gaseasca propriile solutii.

Setul de robotica LEGO Mindstorms / SPIKE Prime

Pentru a construi si programa robotul, aveti nevoie de un set de robotica LEGO: LEGO Mindstorms (va recomandam varianta EV3 educationala) sau LEGO SPIKE Prime. Toate echipele FIRST® LEGO® League trebuie sa aiba aceleasi conditii tehnice, prin urmare, toti participantii trebuie sa foloseasca kituri de robotica LEGO. In FIRST® LEGO® League sunt permise urmatoarele sisteme de robotica LEGO: LEGO SPIKE Prime, LEGO Mindstorms RCX, NXT si EV3. Sunt permise toate sistemele si versiunile, atat timp cat sunt folosite doar componente LEGO.

Costuri de participare

Participarea la FIRST® LEGO® League poate presupune urmatoarele costuri:

1. Pentru o singura echipa:

 • 950 RON - taxa de participare FIRST® LEGO® League (include materiale tiparite, precum caiete de lucru si ghidul antrenorului). Suma va fi folosita pentru acoperirea partiala a costurilor de organizare, incluzand trofeele, medaliile si diplomele acordate in ziua concursului. Taxele de transport prin curier nu sunt incluse.
 • 650 RON - terenul de joc CITY SHAPER (optional). Taxele de transport prin curier nu sunt incluse.

2. Pentru 3 echipe de la aceeasi organizatie:

 • 3300 RON - taxa de participare pentru cele 3 echipe, materiale tiparite (caiete de lucru si ghidul antrenorului) si un teren de joc CITY SHAPER.Taxele de transport prin curier nu sunt incluse.
 • 600 RON - terenul de joc CITY SHAPER (optional). Taxele de transport prin curier nu sunt incluse.

 

Fiecare echipa FIRST® LEGO® League are posibilitatea de gasi sponsori, atat persoane fizice, cat si persoane juridice. Un sponsor va poate ajuta cu sarcini mici, precum realizarea tricourilor de concurs sau poate asigura acoperirea cheltuielilor de transport, etc.

Important!

Terenul de joc este optional doar in cazul in care ati achizitionat deja unul de la noi si intentionati sa il partajati cu mai multe echipe. Numarul maxim de terenuri de joc pe care le puteti achizitiona este determinat de numarul de echipe pe care le-ati inscris, in limita stocului disponibil. 

Instructiunile de construire a modelelor folosite in cadrul misiunilor robotului (proba de robotica) vor fi disponibile online dupa 1 august 2019.

Setul de robotica LEGO Mindstorms sau SPIKE Prime nu este inclus in terenul de joc!

Kitul si masa de concurs FIRST LEGO League

La turneele oficiale proba de robotica se desfasoara pe terenul de joc FIRST® LEGO® League (Challenge Set). Terenul de joc este format dintr-o plansa de joc (terenul de joc) si o colectie de piese LEGO ce formeaza componentele fizice ale misiunilor ce vor fi rezolvate de robot.  Terenul de joc se poate comanda in momentul inscrierii echipei si este necesar pentru o pregatire corespunzatoare. La antrenamente, echipele FIRST® LEGO® League pot monta terenul de joc:

 • pe podea
 • pe o masă de concurs FIRST® LEGO® League (o puteti construi siguri sau impreuna cu echipa)

Timpul necesar

Misiunile FIRST® LEGO® League sunt anuntate in fiecare an, la 1 august. Dupa lansarea oficiala a noului sezon, echipele au la dispozitie minim 10 saptamani pentru a proiecta, construi si programa robotul si sa pregateasca solutiile lor pentru proiectul de cercetare FIRST® LEGO® League. In functie de structura sezonului, este necesara o zi suplimentara (in perioada ianuarie - martie) pentru a lua parte la o etapa regionala FIRST® LEGO® League, unde echipele si roboti lor vor intra in competitie cu alti participanti si isi vor prezinta cunostintele lor despre proiectul de cercetare in fata unui juriu. Pentru detalii consultati planificarea anuala.

Inscrierea echipelor

Cerintele pentru inscrierea unei echipe se pot sumariza astfel:

 • echipa FIRST® LEGO® League cu 2 - 10 membri
 • varsta copiiilor cuprinsa intre 9 si 16 ani
 • un antrenor adult
 • un mentor (optional)
 • un set de robotica LEGO Mindstorms sau SPIKE Prime
 • laptop (recomandat, mai ales pentru participarea la turneele oficiale)
 • finantare pentru taxa de participare FIRST® LEGO® League
 • finantare pentru terenul de joc CITY SHAPER

Antrenorul echipei este cel care va inscrie echipa/echipele folosind formularul de inscriere.

Important

Echipele FIRST® LEGO® League sunt responsabile de aspectele administrative (ex: obtinerea vizelor), logistice (ex: transportul echipamentelor de concurs) si financiare presupuse de participarile la etapele nationale sau internationale. Invitatiile la evenimentele internationale nu implica rezolvarea aspectelor mai sus mentionate de catre organizator.

Asociatia CRESTEM va sprijini, total sau partial, echipele castigatoare in limita resurselor disponibile.