Despre FIRST LEGO League Challenge

FIRST® LEGO® League Challenge este un program educational dedicat copiilor si tinerilor (9 - 16 ani), ce are ca scop introducerea acestora in lumea fascinanta a stiintei si tehnologiei, prin intermediul unei abordari sportive.

Obiectivele FIRST® LEGO® League Challenge sunt de a:

  • entuziasma copiii si tinerii cu privire la stiinta si tehnologie
  • familiariza participantii cu ideea de spirit de echipa
  • incuraja copiii si tinerii sa rezolve sarcini complexe intr-un mod creativ


Componenta de baza a FIRST® LEGO® League Challenge este reprezentata de un turneu de robotica organizat intr-o atmosfera vesela, in cadrul caruia copiii si tinerii sunt provocati sa rezolve o "misiune" complicata, cu ajutorul unui robot. Copiii, organizati in echipe, vor cerceta un subiect dat, vor planifica si realiza programarea si testarea unui robot autonom pentru a rezolva misiunea data. Echipele FIRST® LEGO® League Challenge au posibilitatea de a experimenta toate etapele din cadrul procesului de dezvoltare al unui produs real: rezolvarea unei probleme sub presiunea timpului, cu resurse insuficiente si a unor concurenti necunoscuti. Participand la FIRST® LEGO® League Challenge se pot experimenta/simula toate aspectele unui mediu de afaceri real.

Pe scurt

Impactul FIRST LEGO League Challenge

Echipele FIRST® LEGO® League Challenge vor:

  • cerceta provocarile actuale cu care se confrunta oamenii de stiinta
  • proiecta, construii, testa si programa roboti folosind tehnologia LEGO® MINDSTORMS® sau LEGO Education SPIKE Prime
  • aplica concepte de matematica si stiinta, in mod practic
  • invata gandirea critica, lucrul in echipa si vor dobandi abilitati de prezentare
  • participa la turnee nationale si internationale
  • intelege si practica Gracious Professionalism® (Profesionalism Demn)

Cum functioneaza FIRST LEGO League Challenge?

Echipele FIRST® LEGO® League Challenge rezolva misiunile din cadrul probei de robotica si realizeaza prezentarea pentru proiectul de inovare. Tema provocarii se schimba in fiecare an si fiind abordate subiecte actuale si de interes la nivel mondial. Detaliile provocarii si toate informațiile necesare despre sezonul nou sunt anuntate, exclusiv online, la sfarsitul lunii august.


Atunci cand se pregateste pentru o etapa (regionala, nationala sau internationala) fiecare echipa FIRST® LEGO® League Challenge trebuie sa fie indrumata de catre cel putin un adult. În timpul perioadei de antrenament, echipa construieste si programeaza robotul, invatand in acelasi timp cum sa gaseasca, sa analizeze informații si sa realizeze o prezentare cu rezultatelor cercetarii lor, ce va fi sustinata in fata juriului FIRST® LEGO® League Challenge în ziua turneului. Nu există limitari legate de modul de prezentare, atat timp cat sunt distractive si creative: poezii, cântece, piese de teatru - dati frau liber imaginatiei!

Proba de robotica

Inaintea inceperii turneului FIRST® LEGO® League Challenge, echipele participante vor crea propriul robotul bazat pe sistemul LEGO Mindstorms® (RCX, NXT, EV3, SPIKE). Robotii proiectati si programati de catre echipe trebuie sa fie capabili sa rezolve, in mod autonom, un set de misiuni. La concursul fiecare echipa va avea alocat 2,5 de minute (150 de secunde) pentru a rezolva cat mai multe misiuni posibil, pe un teren de joc FIRST® LEGO® League Challenge de aprox. 3,5 m2, populat cu modele realizate din piese LEGO. Arbitrii vor evalua meciurile din cadrul probei de robotica, conform cu regulile si regulamentele FIRST® LEGO® League Challenge.

Pentru antremanente, echipele pot comanda teren de joc FIRST® LEGO® League Challenge odata cu inscrierea in program. Terenul de joc va fi folosit pentru a se pregati cat mai bine posibil! In ziua concursului, fiecare echipa va beneficia de cel putin trei serii/incercari luandu-se in considerare scorul cel mai bun obtinut. 

Proiectul de inovare

Pe langa construirea unui robot, fiecare echipa trebuie sa aleaga un subiect de cercetare in concordanta cu tematica anuala a FIRST® LEGO® League Challenge. Echipele vor cerceta si analiza o problema, vor gasi o întrebare de cercetare, vor lua in considerare ceea ce oamenii de stiinta si expertii "reali" au gasit deja, vor dezvolta o solutie inovatoare si vor impartasi concluziile lor cu altii.

In ziua concursului vor prezenta rezultate cercetarii lor in fata juratilor. Prezentarea se poate realiza in moduri diferite - creativitatea si distractia nu trebuie uitate acasa!

FIRST LEGO League Challenge in Romania

Incepand cu 2016, FIRST® LEGO® League este disponibil si copiiilor din Romania! Asociatia pentru educatie STEM creativa, in calitate de partener operational, este organizatorul competiei FIRST® LEGO® League la nivel national.

In Romania, FIRST® LEGO® League Challenge are in prezent doua niveluri: o etapa regionala (Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara) si o etapa nationala (finala nationala). Etapa nationala este organizat de regula in luna martie, la Bucuresti.

Echipele de pe primele locuri la etapa nationala vor fi invitate sa participe la unul dintre evenimentele internationale (World Festival sau Open Championship). Numarul invitatiilor si al evenimentelor internationale variaza de la sezon la sezon.