Evaluarea la turneele FIRST LEGO League Challenge

FIRST® LEGO® League Challenge este un program, organizat la nivel mondial, dedicat copiii cu varsta intre 9 si 16 ani, in cadrul caruia toti participanti sunt evaluati folosind aceleasi criterii, indiferent de tara in care concureaza. La toate turneele FIRST® LEGO® League Challenge, minim sase trofee vor fi atribuite - acestea reprezentand valorile si filosofia competiției la nivel global. In ziua turneului, echipele sunt evaluate la mai multe categorii. Juriul va evalua categoriile individuale: proiectarea robotului, proiectul de inovare si valori fundamentale, pe baza fiselor de evaluare FIRST® LEGO® League Challenge. In plus, la proba de robotica pot fi acumulate diferite punctaje, arbitrii avand rolul de a asigura respectarea regulilor si calcularea scorului obtinut la sfarsitul fiecarui meci. In ziua turneului vor fi desemnati castigatorii atat la categoriile individuale, cat si un castigator global al competitiei - campioana FIRST® LEGO® League Challenge. In plus fata de trofee, fiecare membru al echipei primeste o diploma si o medalie FIRST® LEGO® League Challenge ca semn de apreciere pentru realizarile si performantele obtinute in timpul concursului si perioadei de pregatire.

Campioana FIRST LEGO League Challenge

Echipa declarata castigatoare, campioana FIRST® LEGO® League Challenge, va fi echipa cu cel mai buna evolutie generala la toate categoriile individuale. Echipa castigatoare serveste ca model de urmat pentru celelalte echipe in abordarea concursului. FIRST® LEGO® League Challenge nu este doar despre construirea unui robot și competitia cu alte echipe. La inceput este desigur robotul, dar mult mai important este lucrul intr-o echipa si descoperirea solutiilor impreuna.

"Campioana FIRST® LEGO® League Challenge" reprezinta premiul suprem ce onoreaza cele patru elemente de baza ale intregului program FIRST® LEGO® League Challenge: proba de robotica, proiectarea robotica, proiectul de inovare si valorile fundamentale. 

La evaluarea pentru premiul "Campioana FIRST® LEGO® League Challenge" se tine cont de scorul cel mai bun obtinut in cele trei runde preliminare.  O echipa nu trebuie neaparat sa se califice pentru rundele finale ale probei de robotica pentru a deveni "Campioana FIRST® LEGO® League Challenge".

Important

Pentru a fi luata in considerare pentru premiul "Campiona FIRST® LEGO® League Challenge", o echipa trebuie (si este recomandat) sa abordeze toate probele/categoriile de concurs!

Evaluari individuale

In timpul pregatirii, echipe FIRST® LEGO® League Challenge se concentreaza pe doua teme principale: robotul si proiectul de inovare. La un turneu FIRST® LEGO® League Challenge echipele vor fi evaluate si la alte categorii - valorile fundamentale si interactiunile sale cu alte persoane vor fi de asemenea luate in considerare. Cele mai bune echipe din fiecare categorie vor primi un premiu la ceremonia de premiere, la sfarsitul zilei de concurs.

La acesta categorie, echipe sunt evaluate tinand cont de urmatoarele aspecte:

 • Design inovativ: echipa a dezvoltat o strategie speciala sau un design creativ, care ii ajuta sa-si indeplineasca misiunile intr-un mod inovator.
 • Design robust: echipa a fost capabila de a construi un robot solid, fiabil si cu evolutie constanta.
 • Programare: acest criteriu urmareste nu numai intelegerea si adaptarea corecta a principiilor de programare, dar si o programare creativa si eficienta.

Juratii evalueaza echipele pe baza fisei de evaluare FIRST® LEGO® League Challenge "Proiectarea robotului" (valabil pentru sezonul 2018-2019).

Fiecare echipă are dreptul la 3 runde oficiale in proba de robotica FIRST® LEGO® League Challenge. in cadrul fiecarui meci echipa are sansa de a aduna cat mai multe puncte posibile. Fiecare meci este independent de celelalte runde - doar meciul cu cel mai mare scor contează. 

.

La acesta categorie, echipele sunt evaluate tinand cont de urmatoarele aspecte:

 • daca echipa a inteles si prezinta toate aspectele problemei.
 • daca echipa analizeaza efectele, chiar daca nu au rezolvat problema.
 • daca echipa lucreaza la o solutie ce include roboti sau automatizari.
 • daca prezentarea atrage atentia juriului.

Premiul este acordat echipei, care prezinta:

 • o cercetare "de inalta calitate" realizata de copii,
 • o solutie inovatoare,
 • o întelegere profunda a diferitelor aspecte ale cercetarii
 • o prezentare creativa.

Juratii evalueaza echipele pe baza fisei de evaluare FIRST® LEGO® League Challenge "Proiectul de inovare" (valabil pentru sezonul 2018-2019). 

La acesta categorie, echipe sunt evaluate tinand cont de urmatoarele aspecte: 

 • capacitatea de a gasi solutii
 • intelegere si respect fata de ceilalti
 • dinamica si interactiunea in cadrul echipei

Juriul evalueaza modul in care sunt intelese si aplicate valorile fundamentale pe baza unui interviu si a unei activitati de echipa. Activitatea de echipa va fi diferita la fiecare nivel al competitiei FIRST® LEGO® League Challenge. Pentru etapele regionale va fi o activitate de echipa diferita fata de etapa nationala.

Juratii evalueaza echipele pe baza fisei de evaluare FIRST® LEGO® League Challenge "Valori fundamentale" (valabil pentru sezonul 2018-2019). 

Pentru a onora echipele speciale juratii de la concursurile FIRST® LEGO® League Challenge au posibilitatea de a acorda premiul juriului. Intregul juriu decide cu privire la acest premiu.

Acest premiu ar putea fi acordat echipelor care au dat dovada de rezistenta remarcabila si nu au renuntat chiar si in cazul in care situatiile pareau de nerezolvat. Echipa care primeste acest premiu este capabila sa faca fata unor situatii foarte dificile prin improvizare, adaptare, inlaturarea unui obstacol din drum, reusind in acelasi timp sa obtine rezultate deosebite.

Sau, ar putea fi acordat echipelor nou venite ce participa la FIRST® LEGO® League Challenge pentru prima data. Aceste echipe au de infruntat mai multe provocari decat echipele care au concurat cel putin un sezon. Echipa care primeste acest premiu demonstreaza capacitatea de a concura alaturi de echipele cu experienta si obtine rezultate bune in cadrul concursului.