Evaluarea la concursurile FIRST LEGO League

FIRST® LEGO® League este un program, organizat la nivel mondial, dedicat copiii cu varsta intre 9 si 16 ani, in cadrul caruia toti participanti sunt evaluati folosind aceleasi criterii, indiferent de tara in care concureaza. La toate concursurile FIRST® LEGO® League, minim sase trofee vor fi atribuite - acestea reprezentand valorile si filosofia competiției la nivel global. In ziua de concurs, echipele sunt evaluate la mai multe categorii. Juriul va evalua categoriile individuale: proiectarea robotului, proiectul de cercetare si valori fundamentale, pe baza fiselor de evaluare FIRST® LEGO® League. In plus, la proba de robotica pot fi acumulate diferite punctaje, arbitrii avand rolul de a asigura respectarea regulilor si calcularea scorului obtinut la sfarsitul fiecarui meci. In ziua turneului vor fi desemnati castigatorii atat la categoriile individuale, cat si un castigator global al competitiei - campioana FIRST® LEGO® League. In plus fata de trofee, fiecare membru al echipei primeste o diploma si o medalie FIRST® LEGO® League ca semn de apreciere pentru realizarile si performantele obtinute in timpul concursului si perioadei de pregatire.

Campioana FIRST LEGO League

Echipa declarata castigatoare, campioana FIRST® LEGO® League, va fi echipa cu cel mai buna evolutie generala la toate categoriile individuale. Echipa castigatoare serveste ca model de urmat pentru celelalte echipe in abordarea concursului. FIRST® LEGO® League nu este doar despre construirea unui robot și competitia cu alte echipe. La inceput este desigur robotul, dar mult mai important este lucrul intr-o echipa si descoperirea solutiilor impreuna.

"Campioana FIRST® LEGO® League" reprezinta premiul suprem ce onoreaza cele patru elemente de baza ale intregului program FIRST® LEGO® League: proba de robotica, proiectarea robotica, proiectul de cercetare si valorile fundamentale. 

La evaluarea pentru premiul "Campioana FIRST® LEGO® League" se tine cont de scorul cel mai bun obtinut in cele trei runde preliminare.  O echipa nu trebuie neaparat sa se califice pentru rundele finale ale probei de robotica pentru a deveni "Campioana FIRST® LEGO® League".

Important

Pentru a fi luata in considerare pentru premiul "Campiona FIRST® LEGO® League", o echipa trebuie (si este recomandat) sa abordeze toate probele/categoriile de concurs!

Evaluari individuale

In timpul pregatirii, echipe FIRST® LEGO® League se concentreaza pe doua teme principale: robotul si proiectul de cercetare. La un turneu FIRST® LEGO® League echipele vor fi evaluate si la alte categorii - valorile fundamentale si interactiunile sale cu alte persoane vor fi de asemenea luate in considerare. Cele mai bune echipe din fiecare categorie vor primi un premiu la ceremonia de premiere, la sfarsitul zilei de concurs.

La acesta categorie, echipe sunt evaluate tinand cont de urmatoarele aspecte:

 • Design inovativ: echipa a dezvoltat o strategie speciala sau un design creativ, care ii ajuta sa-si indeplineasca misiunile intr-un mod inovator.
 • Design robust: echipa a fost capabila de a construi un robot solid, fiabil si evolutie constanta.
 • Programare: acest criteriu urmareste nu numai intelegerea si adaptarea corecta a principiilor de programare, dar si o programare creativa si eficienta.

Juratii evalueaza echipele pe baza fisei de evaluare FIRST® LEGO® League "Proiectarea robotului" (valabil pentru sezonul 2018-2019).

Fiecare echipă are dreptul la 3 runde preliminare in proba de robotica FIRST® LEGO® League. in cadrul fiecarui meci echipa are sansa de a aduna cat mai multe puncte posibile. Fiecare meci este independent de celelalte runde - doar meciul cu cea mai mare scor contează. 

Cele mai bune echipe vor merge in sferturi si semi-finale, fiecare avand doar cate o runda. Cele mai bune doua echipe din semifinale se califica pentru finala probei de robotica.

In finala probei de robotica, doua runde sunt efectuate. Punctajul obtinut in ambele runde va fi cumulat, iar echipa cu rezultatul total cel mai mare va castiga trofeul "Proba de robotica".

La acesta categorie, echipe sunt evaluate tinand cont de urmatoarele aspecte:

 • daca echipa a inteles si prezinta toate aspectele problemei.
 • daca echipa analizeaza efectele, chiar daca nu au rezolvat problema.
 • daca echipa lucreaza la o solutie ce include roboti sau automatizari.
 • daca prezentarea atrage atentia juriului.

Premiul este acordat echipei, care prezinta:

 • o cercetare "de inalta calitate" realizata de copii,
 • o solutie inovatoare,
 • o întelegere profunda a diferitelor aspecte ale cercetarii
 • o prezentare creativa.

Juratii evalueaza echipele pe baza fisei de evaluare FIRST® LEGO® League "Proiectul de cercetare" (valabil pentru sezonul 2018-2019). 

La acesta categorie, echipe sunt evaluate tinand cont de urmatoarele aspecte: 

 • capacitatea de a gasi solutii
 • intelegere si respect fata de ceilalti
 • dinamica si interactiunea in cadrul echipei

Juriul evalueaza modul in care sunt intelese si aplicate valorile fundamentale pe baza unui interviu si a unei activitati de echipa. Activitatea de echipa va fi diferita la fiecare nivel al competitiei FIRST® LEGO® League. Pentru etapele regionale va fi o activitate de echipa diferita fata de etapa nationala.

Juratii evalueaza echipele pe baza fisei de evaluare FIRST® LEGO® League "Valori fundamentale" (valabil pentru sezonul 2018-2019). 

Pentru a onora echipele speciale juratii de la concursurile FIRST® LEGO® League au posibilitatea de a acorda premiul juriului. Intregul juriu decide cu privire la acest premiu.

Acest premiu ar putea fi acordat echipelor care au dat dovada de rezistenta remarcabila si nu au renuntat chiar si in cazul in care situatiile pareau de nerezolvat. Echipa care primeste acest premiu este capabila sa faca fata unor situatii foarte dificile prin improvizare, adaptare, inlaturarea unui obstacol din drum, reusind in acelasi timp sa obtine rezultate deosebit.

Sau, ar putea fi acordat echipelor nou venite ce participa la FIRST® LEGO® League pentru prima data. Aceste echipe au de infruntat mai multe provocari decat echipele care au concurat cel putin un sezon. Echipa care primeste acest premiu demostreaza capacitatea de a concura alaturi de echipele cu experienta si obtin rezultate bune in cadrul concursului.