Echipa si antrenorul

O echipa este formata din 2 - 10 copii care lucreaza  impreuna la robot și la proiectul de inovare. Membrii echipei trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 9 si 16 ani. Nici un membru al echipei nu poate sa fie peste varsta maxima inainte de 1 ianuarie a anului cand noul sezon incepe (ex: 1 ianuarie 2020 pentru sezonul RePLAYSM).  Pe durata unui sezon un copil poate fi membru al unei singure echipe FIRST® LEGO® League Challenge.

Antrenorul (varsta minima 18 ani) este responsabil de toate aspectele legate de organizarea echipei. Acesta este responsabil cu inregistrarea echipei si comandarea materialelor necesare pentru FIRST® LEGO® League Challenge. Un singur antrenor poate inregistra mai multe echipe, dar ele trebuie sa participe in aceeasi etapa regionala de concurs. De asemenea, antrenorul are grija de echipa inainte si in timpul zilei turneului. Antrenorul nu se ocupa de programarea sau de cercetarea propriu-zisa, ci ajuta echipa sa gaseasca propriile solutii.

Setul de robotica LEGO

Pentru a construi si programa robotul, aveti nevoie de un set de robotica LEGO: LEGO Mindstorms EV3 sau SPIKE Prime. Toate echipele FIRST® LEGO® League trebuie sa aiba aceleasi conditii tehnice, prin urmare, toti participantii trebuie sa foloseasca kituri de robotica LEGO. In FIRST® LEGO® League sunt permise urmatoarele sisteme de robotica LEGO: LEGO Mindstorms RCX, NXT, EV3 si SPIKE Prime. Sunt permise toate sistemele si versiunile, atat timp cat sunt folosite doar componente LEGO.

Costuri de participare

VARIANTA "I"

Inscrierea unei echipe, formata din max. 10 membrii ce are posibilitatea de a participa la o etapa regionala FIRST® LEGO® League Challenge presupune urmatoarele costuri:

 • 950 RON - taxa de inscriere
 • 650 RON - terenul de joc RePLAY conceput special pentru sezonul curent si disponibil doar echipelor inscrise oficial

Taxa de inscriere include:

 • Resurse educationale pentru antrenori, conform cu tematica sezonului.
 • 1 x Ghidul antrenorului, cu un set de 12 intalniri ce pot fi folosite pe parcursul perioadei de pregatire.
 • 2 x Caietul inginerului, ce vor fi folosite de membrii echipei pe parcursul sezonului curent.
 • 1 x Ghidul probei de robotica, ce contine regulamentul, descrierea misiunilor si mesei de concurs.
 • 1 x participare la o etapa regionala FIRST LEGO League Challenge

 


NU UITATI! Veti avea nevoie si de un set de robotica educationala LEGO Mindstorms sau SPIKE Prime. Va recomandam minim un set per echipa.


 

VARIANTA "II"

Pachetul "Scoala / After-school" permite organizarea de catre un cadru didactic / antrenor a programului international FIRST LEGO League Challenge in cadrul propriei organizatii prin implicarea unui numar mare de elevi. Pachetul este conceput pentru un grup sau o clasa de maxim de 40 de elevi si permite fiecarui participant sa fie parte dintr-o echipa.

Taxa de inscriere pentru pachetul "Scoala / After-School 40" este de 3000 RON si include materiale si resurse pentru 40 de elevi:

 • Resurse educationale pentru antrenori, conform cu tematica sezonului.
 • 4 x echipa locala FIRST LEGO League Challenge
 • 2 x loc la o etapa regionala FIRST LEGO League Challenge
 • 2 x teren de joc RePLAY, conceput special pentru sezonul curent si disponibil doar echipelor inscrise oficial.
 • 2 x Ghidul antrenorului, cu un set de 12 intalniri ce pot fi folosite pe parcursul perioadei de pregatire.
 • 8 x Caietul inginerului, ce vor fi folosite de membrii echipei pe parcursul sezonului curent.
 • 4 x Ghidul probei de robotica, ce contine regulamentul, descrierea misiunilor si mesei de concurs.
 • 1 x Ghidul de organizare (eveniment local), contine tot ce este necesar pentru organizarea unui turneu local de succes.

NU UITATI! Veti avea nevoie si de un set de robotica educationala LEGO Mindstorms sau SPIKE Prime. Va recomandam minim un set per echipa.


 

VARIANTA "III"

Pachetul "Scoala / After-school" permite organizarea de catre un cadru didactic / antrenor a programului international FIRST LEGO League Challenge in cadrul propriei organizatii prin implicarea unui numar mare de elevi. Pachetul este conceput pentru un grup sau o clasa de maxim de 60 de elevi si permite fiecarui participant sa fie parte dintr-o echipa.

Taxa de inscriere pentru pachetul "Scoala / After-School 60" este de 4000 RON si include materiale si resurse pentru 60 de elevi:

 • Resurse educationale pentru antrenori, conform cu tematica sezonului.
 • 6 x echipa locala FIRST LEGO League Challenge
 • 3 x loc la o etapa regionala FIRST LEGO League Challenge
 • 2 x teren de joc RePLAY, conceput special pentru sezonul curent si disponibil doar echipelor inscrise oficial.
 • 2 x Ghidul antrenorului, cu un set de 12 intalniri ce pot fi folosite pe parcursul perioadei de pregatire.
 • 12 x Caietul inginerului, ce vor fi folosite de membrii echipei pe parcursul sezonului curent.
 • 6 x Ghidul probei de robotica, ce contine regulamentul, descrierea misiunilor si mesei de concurs.
 • 1 x Ghidul de organizare (eveniment local), contine tot ce este necesar pentru organizarea unui turneu local de succes.


NU UITATI! Veti avea nevoie si de un set de robotica educationala LEGO Mindstorms sau SPIKE Prime. Va recomandam minim un set per echipa.


Atentie!

Taxa de inscriere nu include setul/seturile de robotică LEGO Mindstorms / SPIKE Prime sau costul livrarii prin curier.

Sfat

Fiecare echipa FIRST® LEGO® League Challenge are posibilitatea de a gasi sponsori, atat persoane fizice, cat si persoane juridice. Un sponsor va poate ajuta cu sarcini mici, precum realizarea tricourilor de concurs sau poate asigura acoperirea cheltuielilor de transport, etc.

Important!

Terenul de joc este optional doar in cazul in care ati achizitionat deja unul de la noi si intentionati sa il partajati cu mai multe echipe. Numarul maxim de terenuri de joc pe care le puteti achizitiona este determinat de numarul de echipe pe care le-ati inscris, in limita stocului disponibil. 

Instructiunile de construire a modelelor folosite in cadrul misiunilor robotului (proba de robotica) vor fi disponibile online dupa 4 august 2020.

Setul de robotica LEGO Mindstorms sau SPIKE Prime nu este inclus in terenul de joc!

Terenul de joc si masa de concurs

La turneele oficiale proba de robotica se desfasoara pe terenul de joc FIRST® LEGO® League Challenge. Terenul de joc este format dintr-o plansa de joc (terenul de joc) si o colectie de piese LEGO ce formeaza componentele fizice ale misiunilor ce vor fi rezolvate de robot.  Terenul de joc se poate comanda in momentul inscrierii echipei si este necesar pentru o pregatire corespunzatoare. La antrenamente, echipele FIRST® LEGO® League Challenge pot monta terenul de joc:

 • pe podea
 • pe o masă de concurs FIRST® LEGO® League Challenge (o puteti construi siguri sau impreuna cu echipa)

Timpul necesar

Misiunile FIRST® LEGO® League Challenge sunt anuntate in fiecare an, la inceputul lunii august (4 august 2020 pentru sezonul RePLAY). Dupa lansarea oficiala a noului sezon, echipele au la dispozitie minim 10 saptamani pentru a proiecta, construi si programa robotul si sa pregateasca solutiile lor pentru proiectul de inovare FIRST® LEGO® League Challenge. In functie de structura sezonului, este necesara o zi suplimentara (in perioada ianuarie - martie) pentru a lua parte la o etapa regionala FIRST® LEGO® League Challenge, unde echipele si roboti lor vor intra in competitie cu alti participanti si isi vor prezinta cunostintele lor despre proiectul de inovare in fata unui juriu.

Pentru detalii consultati planificarea anuala.

Inscrierea echipelor

Cerintele pentru inscrierea unei echipe se pot sumariza astfel:

 • echipa FIRST® LEGO® League Challenge cu 2 - 10 membri
 • varsta copiiilor cuprinsa intre 9 si 16 ani
 • un antrenor adult
 • un mentor (optional)
 • un set de robotica LEGO Mindstorms sau SPIKE Prime
 • laptop (recomandat, mai ales pentru participarea la turneele oficiale)
 • finantare pentru taxa de participare FIRST® LEGO® League Challenge
 • finantare pentru terenul de joc RePLAY

Antrenorul echipei este cel care va inscrie echipa/echipele folosind formularul de inscriere.

Important

Echipele FIRST® LEGO® League Challenge sunt responsabile de aspectele administrative (ex: obtinerea vizelor), logistice (ex: transportul echipamentelor de concurs) si financiare presupuse de participarile la etapele nationale sau internationale. Invitatiile la evenimentele internationale nu implica rezolvarea aspectelor mai sus mentionate de catre organizator.

Asociatia CRESTEM va sprijini, total sau partial, echipele castigatoare in limita resurselor disponibile.